Kan “almindelige” blodprøver sige noget om opererede lungekræftpatients overlevelse?
FORSKNINGSÅR MED START 1. FEBRUAR 2024 PÅ BLODPRØVER OG BIOKEMI, AUH
Om projektet
På trods af de seneste års forbedringer i behandlingen af lungekræft er den samlede overlevelse forsat lav – selv hos patienter med begrænset sygdom. Hvis overlevelsen skal forbedres er det vigtigt, at læger får brugbare metoder til at kunne identificere, hvilke patienter der er i særlig risiko for at få et tilbagefald af sygdom, så de på et tidligt tidspunkt kan iværksætte en effektiv og målrettet behandling hos netop disse patienter. Indtil nu har en blodprøve ikke kunnet identificere disse patienter.
Vi har tidligere kunne vise, at helt “almindelige” blodprøver som natrium, trombocytter og leukocytter taget på diagnosetidspunktet kan sige noget om overlevelsen af lungekræftpatienter med metastatisk sygdom. Om dette også gælder for patienter med tidlige stadier af sygdom (stadie I og II) vides endnu ikke. Ligeledes vides heller ikke, hvad ændringer af blodprøver før og efter operation har af betydning for patienternes overlevelse.
I dette projekt ønsker vi derfor ved hjælp af registeroplysninger at undersøge den prognostiske værdi af “almindelige” blodprøver hos lav-stadie lungekræftpatienter i forbindelse med operation for lungekræft.
Din rolle
I forbindelse med forskningsårsprojektet vil du lære at arbejde med store mængder data og du vil få ansvaret for selve databehandlingen og dataanalysen. Du vil desuden lære at sammenskrive resultater. Tilladelser til projektet og indhentning af registerdata er allerede foretaget, så du kan komme i gang med dataarbejdet med det samme.
Erfaring med dataarbejde er ikke en forudsætning, men det vil indgå som en stor del af projektet, så det er en fordel, hvis du har interesse for det.
Vi kan tilbyde
Forskningsårsprojektet er et registerprojekt med samarbejdspartnere fra Blodprøver og Biokemi og Kræftafdelingen. Du vil blive en del af et alsidigt forskningsmiljø på Blodprøver og Biokemi, AUH, hvor der vil være mulighed for at deltage i forskningsmøder, journal clubs og sociale arrangementer på afdelingen. Der forventes, at der vil være mulighed for min. én publikation med dig som førsteforfatter i projektet.
Forskningsåret planlægges med start 1. februar 2024 og ansøgningsfristen til AU er 16. oktober 2023. Din løn er allerede finansieret.
Ansøgning
Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, så send en mail til afdelingslæge, ph.d. Anne Winther Larsen: Anne.Winther.Larsen@aarhus.rm.dk. Skriv gerne lidt om din baggrund, og hvorfor du gerne vil lave forskning.