Close





Symposier

Symposierække om vejen fra forskningens verden til den kliniske hverdag

Symposierne er en del af en symposierække om vejen fra forskningens verden til den kliniske hverdag, som SMS afholder i samarbejde med andre studenterforeninger på medicin.

Formålet er at illustrere hvilken rolle forskning spiller i de forskellige specialer samt hvad forskning kan bidrage til i den videre udredning og behandling.

Der afholdes et symposium hvert år. Med symposierækken ønsker SMS at vække interessen for sundhedsvidenskabelig forskning hos de studerende. Alle studerende er velkomne til symposierne, hvor forskere vil holde spændende foredrag om deres forskningsområder.

Hvis du kommer fra en studenterforening, der har en god ide til det næste symposium, så kontakt os.

Tidligere symposier

Blå blink, børn og forskning – Symposium i børnetraumatologi

Selskab for Medicinsk Studenterforskning inviterede den 19. november 2019, i samarbejde med Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab (SATS) og Pædiatrisk Interesseorganisation for Studerende Aarhus Universitet (PISA) til fælles symposium om behandling og forskning indenfor børnetraumatologien.

Symposiet bød blandt andet på oplæg af overlæge Niels Juul og overlæge Jens Aage Kølsen Petersen fra anæstesiologisk afdeling, overlæge Marianne Birkebæk Møller fra Intensiv Øst og afdelingslæge Louise L. Bechmann Zaupper fra pædiatrisk afdeling. Alle tre fra AUH.

Hvad gør man når et barn kommer akut til skade? Er der større udfordringer i intensiv behandling blandt børn, end der er blandt voksne? Hvad nu hvis man mistænker, at et barn ikke har været ude for et uheld men med overlæg er blevet skadet, og hvordan ved vi, hvad vi skal gøre i disse situationer? Det er nogle af de spørgsmål, som blev besvaret på til det tværfaglige symposium.

Hjerter og giraffer – grænsesøgende hjerte-/kredsløbsforskning

Selskab for Medicinsk Studenterforskning og Cardiologisk Studenterforening inviterede den 12. november 2019 til fælles symposium om forskning i hjerte-kar-sygdomme og kredsløbsfysiologi.

Hjerte-kar-sygdom er, trods store behandlingsmæssige fremskridt, den hyppigste dødsårsag på verdensplan. I jagten på nye og banebrydende behandlingsprincipper forsøger forskere konstant at udvide grænserne for, hvad der kan lade sig gøre.

Symposiet bød på de store profiler; professor emeritus Henning Rud Andersen og professor Christian Aalkjær – internationalt anerkendte for deres arbejde med hjerte-kar-sygdom.

Henning fortalte om sin forskningskarriere, der bl.a. involverer opfindelsen af den kateterbaserede hjerteklap, TAVI. Christian fortalte bl.a. om hvordan man anvender levende giraffer til at undersøge mekanismerne bag forhøjet blodtryk.

Sexposium - når forskning bliver sexet - Selskab for Medicinsk Studenterforskning
Sexposium - når forskning bliver sexet

Selskab for Medicinsk Studenterforskning og GO-Aarhus inviterede den 21. november 2018 til fælles symposium om forskning i sex.

Sex er fedt. Det fylder meget i dagligdagen, om vi vil kendes ved det eller ej. Emnet er dog blandt de mest tabubelagte i samfundet – især hvis hjulene ikke helt drejer, som de skal i soveværelset.

Udfordringer i sexlivet, fysiologiske såvel som psykiske, er blandt hyppige årsager til lægekontakt. I dag er der øget fokus på et bevaret sexliv på trods af sygdom. Medicinstuderende med interesse for Gynækologi & Obstetrik Aarhus (GO-Aarhus) og Selskab for Medicinsk Studenterforskning slog dørene op og bød indenfor til et forskningssymposium i sexologiens tegn.

Hvordan giver sygdom udfordringer i sexlivet? Hvordan kan det behandles, og hvad har forskning bidraget med indenfor netop denne problematik? En perlerække af eksperter på området belyste ovenstående ud fra hver deres arbejdsområde.

ADHD - Når forskning redder liv!
ADHD - når forskning redder liv!

SMS og Psykiatrisk Selskab for Medicinstuderende (PSM) inviterede den 12. oktober 2017 til fælles symposium om ADHD.

Hvad er ADHD – og hvordan kan vi forbedre diagnosticering og behandling af ADHD i fremtiden?

På trods af, at ADHD er den hyppigste psykiatriske lidelse blandt unge og børn, og som de fleste har hørt om, mangler der stadig rigtigt meget viden. Hvad er mekanismerne bag ADHD? Hvordan behandler vi lidelsen? Hvordan optimerer vi behandlingen i fremtiden, og hvilke metoder skal vi benytte os af? Dette var nogle af de spørgsmål der blev svaret ved årets symposium.

Genoplivning - når forskning redder liv!
Genoplivning - når forskning redder liv!

SMS og Studerende Anæstisiologiske og Traumatologiske Selskab (SATS) Aarhus inviterede den 20. april 2017 til fælles symposium om førstehjælp.

Hvad er et hjertestop – og hvordan kan vi øge overlevelsen efter hjertestop i fremtiden? Hjertestop er et scenarie, de fleste af os kender til, og mange har i dag et basalt kendskab til hjerte-lungeredning, men hvordan forbedrer vi behandlingen i fremtiden, og hvilke metoder kan vi benytte? Dette var nogle af de spørgsmål der blev svaret ved årets symposium.

Fra basal immunologi til bedre kræftbehandling

SMS og Onkologisk Selskab for Medicinstuderende (OSM) inviterede den 4. oktober 2016 til fælles symposium om immunterapi.

Immunterapi er kommet for at blive. “I de seneste år har der været et meget stort gennembrud i udviklingen af immunterapi, og det forventes, at det bliver en lige så vigtig behandlingsform som kemoterapi inden for den nærmeste fremtid.” – cancer.dk

Til symposiet kom bl.a. Mads Hald Andersen, der har været med til at opstarte Center for Cancer Immune Therapy – et af landets førende centre for immunterapi. Desuden læge Henrik Schmidt, der fortalte om godkendelse og implementering af immunterapi i klinikken. Henrik fortalte, i fællesskab med en af hans patienter, om hvordan det er at være læge med protokolpatienter, samt hvordan det er at modtage nye behandlingsformer som patient.