Forskning i hjertesvigt og metabolisme på Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Vil du prøve kræfter med forskning på Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital?
Har du interesse for kardiologi, hjertesvigt og metabolisme – så kunne dette opslag være noget for dig!
Forskning i hjertesvigt fylder meget i den kardiologiske forskning, og aktuelt tæller vores forskningsgruppe, ledet af professor i hjertesvigt, Henrik Wiggers, fem PhD-studerende og én forskningsårsstuderende. Vi laver alt fra kliniske interventionsforsøg med avancerede invasive målinger til basalforskning, der sigter mod cellulære processer i både hjerte- og skeletmuskulatur.
Vi søger en forskningsårsstuderende til et projekt omhandlende tab af skeletmuskulatur hos hjertesvigtspatienter. Hjertesvigtspatienter har tendens til at tabe deres muskelmasse- og funktion hurtigere end jævnaldrende, men muskeltabet er en kompleks proces, hvor der ikke eksisterer meget viden. Mere konkret handler projektet om proteinudtryk og mitokondriefunktion i skeletmuskulatur hos patienter med hjertesvigt.
Vi har inkluderet en kohorte af 120 hjertesvigtspatienter og 50 raske kontroller, som vi har karakteriseret grundigt – og har taget muskelbiopsier på. Vi ønsker at måle udtrykket af forskellige mitokondrieproteiner i skeletmuskulaturen med massespektrometri (proteomics), karakterisere skeletmusklernes mitokondrier nærmere ved hjælp af elektronmikroskopi og måle mitokondriernes funktion ved respirometri. Projektet sigter mod at sammenholde disse resultater og svare på følgende spørgsmål:
- Kan man ud fra en proteomanalyse med massespektrometri udtale sig om indholdet og funktionen af mitokondrier hos patienter med hjertesvigt?
- Hvilke forskelle er der på mitokondrieindholdet i skeletmuskulatur hos hjertesvigtspatienter sammenlignet med raske kontroller?
- Har hjertesvigtspatienter med lav muskelmasse også påvirkede mitokondrier?
Forsknings- eller klinisk erfaring ikke et krav. Vi regner dog med at du introduceres til proceduren omkring skeletmuskelbiopsier. Vi bestræber os på, at du i løbet af forskningsåret samler data til at kunne udgive mindst én artikel som førsteforfatter.
I dette projekt vil du desuden:
- Blive en naturlig del af forskningsgruppen, der har fokus på hjertesvigt
- Tilegne dig faglig erfaring indenfor kardiologi
- Blive oplært i elektronmikroskopi af medarbejdere på Sektion for Stereologi og Mikroskopi
- Få erfaring indenfor kardiologisk forskning, men også mere generel forskningspraksis
- Få mere konkret erfaring med proteinanalyser med massespektrometri
Lyder det som et projekt for dig, så tøv ikke med at kontakte os! Vi vil så invitere dig ud til et kig på afdelingen og en snak om, hvad et forskningsår hos os indebærer.
Kontakt: Andreas Bugge Tinggaard, 30272717, andreas.bugge@midt.rm.dk