Forskningsår med start 1/9-23: Undersøge om den lokale knoglekvalitet i tibia har en betydning for fiksationen af knæproteser
Om projektet
Der indsættes årligt omkring 10.000 knæproteser i Danmark, 20% er utilfredse med resultatet, og 5-10% bliver udskiftet indenfor de første 10 år efter operationen. De hyppigste årsager til udskiftning er knæinstabilitet og proteseløsning. Udskiftning af protesen er mere kompliceret, dyrere og indebærer større risici for patienten end den primære operation.
På nuværende tidspunkt er risikofaktorer for proteseløsning ukendte. Knoglen omkring protesen tænkes at have en betydning for fiksation og overlevelse. Migration (bevægelse af protesen i knoglen) måles med stereorøntgen (RSA), som har høj sammenhæng med senere proteseløsning. RSA kan dermed bruges som en pseudomarkør for proteseoverlevelse.
Formålet med dette projekt er at undersøge, om kvaliteten af den lokale tibiale knogle påvirker protesemigration og dermed udgør en risikofaktor for senere proteseløsning.
Projektet er i samarbejde med Endokrinologisk Afdeling og er et sideprojekt til et ph.d.-projekt. Patienterne i projektet er blevet undersøgt med DXA, blodprøver, røntgen og spørgeskema inden og efter operationen. Det afskårne tibiaplateau fra operationen er gemt for at blive skannet med HRPQ-CT, hvor bla. vBMD og knoglemorfologi kan undersøges. Patienterne er fulgt i 5 år postoperativt. Alt materiale er indsamlet, men du skal i projektet være med til at lave knogleundersøgelserne.
Forskningsgruppen
Du vil blive tilknyttet et anerkendt, aktivt og bredt tværfagligt forskningsmiljø med din daglige gang i AutoRSA forskningsgruppen på Ortopædkirurgisk Afdeling, AUH, www.autorsa.au.dk. Vores fokus er høj faglig standard, god og tæt vejledning, et godt socialt arbejdsmiljø og rundstykker/kage til det ugentlige teammøde.
Din rolle
Du kommer til at få dit eget projekt med udarbejdelse af protokol, fondsansøgninger, databehandling og analyse, præsentation på nationale og internationale konferencer samt udfærdigelse af minimum et manuskript til videnskabelig publikation med dig som førsteforfatter. Alt arbejdet vil foregå med tæt vejledning og sammen med gode og dygtige kollegaer.
Vi forventer desuden, at du vil assistere på medvejleders ph.d.-projekt, som giver unik mulighed for at opbygge forskningskompetencer med databehandling, kodning, statistik og epidemiologi.
Om dig
Du er på kandidaten af din uddannelse og er interesseret i at få forskningserfaring. Du er engageret og er ikke bange for at kaste dig ud i nye ting. Tidligere forskningserfaring og interesse for databehandling og statistik er en fordel.
Ansøgningsprocedure:
Hvis ovenstående har vakt din interesse, så send en kort motiveret ansøgning (max 1 side), CV og karakterudskrift til karina.linde@clin.au.dk. Du er også velkommen til at henvende dig, hvis du har spørgsmål.
Vi hører gerne fra dig hurtigst muligt. Der er mulighed for samtaler d. 6/2 fra kl. 15:30.
Vejledere:
- Overlæge, professor, ph.d., Maiken Stilling, Ortopædkirurgisk Afdeling, AUH
- Læge, ph.d.-studerende Karina Nørgaard Linde, Ortopædkirurgisk Afdeling, AUH